همه چیز درباره سیر سیاه
مختصری درباره سیر
هر چند که سیر یکی از شاهکارهای طبیعت است اما با این حال عاری از عیب و نقص نبوده و طعم و بوی تند و نا مطلوب آن و نیز مضراتی از جمله ایجاد ناراحتی در سیستم گوارش برخی از افراد، موجب شده تا خیلی ها از مصرف سیر خوداری کرده و از ویژگی های منحصر به فرد این گیاه محروم باشند.
در نهایت تلفیق هنر و خلاقیت انسان با طبیعت موجب پیدایش نوعی از سیر تکامل یافته بنام سیر سیاه گردیده است که نه فقط طعم و بوی نامطلوب و دیگر مضرات سیر را ندارد بلکه بدون بوی زننده و با طعم و مزه ای کاملاً مطبوع و دلپذیر مورد پذیرش همگان واقع گردیده و مهمتر از آن چندین برابر خواص دارویی بیشتری نسبت به سیر تازه را دارد. سیر سیاه، فرآورده ای کاملا طبیعی و حاصل نگهداری سیر تازه، تحت دما و رطوبت کنترل شده است بنحوی که طی بیش از 60 روز و از طریق واکنش های پیچیده و پی در پی از جمله ترمولیز، میلارد و تجزیه و سنتز طبیعی مولکول های متعدد؛ ساختار فیزیکی و شیمیایی سیر تازه تغییر یافته و به سیر سیاه تبدیل میشود. سیر سیاه علاوه بر خواص دارویی بی نظیرش در صدر خوراکی های خوشمزه و دلپذیر بوده و از چاشنی های منحصربه فرد در آشپزی حرفه ای نیز محسوب میگردد.
راز کیفیت در تولید سیر سیاه
با توجه به ترکیبات متعدد و عمدتاً ناپایدار و تجزیه پذیر موجود در سیر از جمله ترکیبات ارگانوسولفور و نیز ترتیب واکنش های پی در پی و پیچیده ی مواد موثره سیر از جمله آلسین حاصل از واکنش آنزیمی با آلئین موجود در آن، عملاً تولید و فرآوری سیر سیاه کامل و بی نقص نه فقط مستلزم تخصص، دانش و تکنولوژی های لازم میباشد بلکه نیازمند تجربه، هنر و اسرار تجاری نیز هست که نهایتاً سیر سیاه کامل و بی نقص را با دیگر محصولات به ظاهر مشابه و معیوب و نارس متمایز میسازد.
به عنوان مثال میتوان به فرآوری اصولی سیر سیاه در دماهای نسبتاً پائین و متغییر که لازمه سنتز آلیسین به آس آلیل سیستئین (یکی از موثرترین مواد موجود در سیر سیاه) اشاره نمود. با توجه به اینکه که آلیسین شاخص ترین مولکول موجود در سیر حداکثر طی مدت چند ساعت در دمای بالای 50 درجه سانتیگراد کاملاً تجزیه شده و عملاً نمیتواند در دماهای بالا محفوظ مانده و در طی مدت فرآوری به درستی در واکنش های تبدیل سیر به سیر سیاه شرکت نموده و موثر واقع شود.
بنابراین با یک نگاه تیزبینانه و فقط با توجه به دما و زمان ذکر شده به وضوح میتوان تفاوت سیر سیاه نارس و معیوب و تولید شده در دمای نسبتاً ثابت و بالای 70 درجه سانتیگراد و در طول حدود 30 روز را با سیر سیاه کامل و بی نقص که بیش از 60 روز و در دما و رطوبت مناسب فرآوری میشود را دریافت. (مقادیر بهینه دما و رطوبت و ...، بخش مهمی از اسرار تجاری و انحصاری معدود تولید کنندگان این کالا میباشد)،
روش تشخیص سیر سیاه کامل و بی نقص نسبت به نمونه های نارس و معیوب
تشخیص سیر سیاه همانند عسل، مستلزم ارزیابی های تخصصی و آزمون های آزمایشگاهی میباشد ولی تا حدودی به لحاظ شکل ظاهری، عطر، طمع، مزه و تاثیر بیولوژیکی آن بر روی مصرف کننده نیز میتوان تفاوت سیر سیاه کامل و بی نقص را از سیر سیاه نارس و معیوب و فاقد مواد موثره تشخیص داد.